Što je program Živa vatra i koga želi “zapaliti”?

Što je program Živa vatra i koga želi “zapaliti”?

Znate kako nakon krizme 80% mladih jednostavno nestane iz crkve do vjenčanja ili sprovoda? Naša je specijalnost da spriječimo da se to događa! Naš program priprave za potvrdu Živa vatra u krizmanicima ražaruje istinsku želju da ostanu u Crkvi uz pomoć uključivanja čitave župe u njihovu pripravu. No, zašto se u našim župama trenutno događa suprotno? Jer provodimo kateheze za mlade, a najčešće ne razumijemo ni katehezu, a još manje mlade. Mladi koji se pripremaju za krizmu dođu u Crkvu, ali im ona ostaje daleka.

Oni nisu negativno nastrojeni prema duhovnom, no naša vjera za njih je tek jedna od mnogih ponuda. Usto, muči ih gomila osobnih promjena koje im donosi pubertet, a mi se mučimo da shvatimo njihove navike provođenja slobodnog vremena. Župna kateheza ključni je odgojni alat Crkve – nažalost, uglavnom na papiru. Trenutno jedva da postoje gotovi programi priprave za potvrdu. Ono što imamo ne uvažava suvremene prilike u kojima živimo svi, pa tako i župe. Usto, našim programima nedostaje cjelovitosti pristupa svima – od krizmanika do župljana.

»Sve ovo možemo promijeniti samo ako stavimo mlade u ishodište naše kateheze. Živa vatra to čini tako da u svojim temama polazi od interesa mladih i približava se njihovim problemima. No, da bismo u potpunosti stekli njihovo povjerenje, treba nam i zajednički jezik i zajednički doživljaj. To nam osiguravaju interaktivni susreti koji u mladima bude iskustvo vjere umjesto da im samo prenose znanje, dok ih naša multimedija izaziva da svoj duhovni rast uzmu u svoje ruke. Kad tako pridobijemo mlade, za katehezu nam je dovoljno troje: odgoj, zajedništvo i svjedočanstvo. Živa vatra nudi dvije godine cjelovitog odgojnog hoda ne samo za krizmanike nego i za roditelje i kumove. Radom u manjim skupinama krizmanici se polako zbližavaju sa župom kao mjestom na kojem mogu prepoznati i ostvariti svoj poziv. U svemu tome prati ih zajednica kontinuirano formiranih kateheta uz duhovnu i praktičnu potporu svih župljana. Uz pomoć naših odgojnih modela, multimedijskih sadržaja i didaktičkih alata, Živa vatra omogućuje da se u mladima i svim njihovim odgojiteljima probudi žar vjere.